Catalan Basque English French Galician German Italian Portuguese Russian Spanish

Destaquem

Descarrega't el llibre!

informes

Informes

d'Iniciativa Animalista.

Becerrades mai més!

 

El Bloc de Manolo Sáez

 

Llibertat.cat

SEPC

Plataforma Prou!

Visita el nostre bloc.

Dissabte, 20 Març 2010 11:47

:: 20/03/2010 :: Article d'Encarna Canet

LA TORTURA NO POT SER BIC.

Molts diran que les consideracions morals no deuen ser exteses als animals, però açò és justament el que els nazis varen dir dels jueus”. (Judy Chicago)

El govern valencià, com a sucursal del de Madrid i seguint els seus pasos, ha iniciat a colp de decret la declaració de Bé d’Interès Cultural (BIC) per a la tortura i mort de bous: bous al carrer, toreig,bous embolats… Diu el conseller Castellano que no volen obrir un debat com el de Catalunya - perquè això seria massa democràtic i participatiu?- ells preferixen la imposició del que anomenen “espanyolisme”, malgrat que siga caspós. O tal vegada no volen obrir un debat perquè saben que el 70 % de la població està en contra o no li interessa en absolut.

Segons Castellano, conegut per la seua afició a les places de bous,”mentre governe el PP en la comunitat les corregudes de bous i els festejos taurins estaran garantits”. El treball, la vivenda i l’educació no, però utilitzar recursos públics per vore patir un animal fins la mort sí estarà garantit.

 

Eixa sembla ser la seua “cultura”i la identitat que com a poble ens imposen. Altres elements de la nostra terra com són les bandes de música, l’horta i els llauradors tradicionals, els grups de música en valencià, el Cabanyal, el teatre en valencià, els arbres centenaris...no mereixen cap respecte.

Els mateixos que censuren una exposició de fotografies al MUVIM s’atreveixen a parlar de cultura. Es pot entendre l’art sent tan garrulo?

Diu que els festejos taurins tenen un gran arrelament a la nostra comunitat, és clar que sí, però perquè és una de les coses que més subvencionen i fomenten des dels poders públics per obscurs interessos econòmics. Bó i també la Copa Amèrica, la Fórmula 1...

Fins i tot Esperanza Aguirre s’ha atrevit a nomenar a Lorca com a personatge que li agradava les corregudes. Utilitza interessadament el seu nom malgrat que segur que li dona agonia per roig i homosexual. Lorca que era una persona oberta de ment, amant de la cultura i sensible al patiment, si haguera tengut ocasió de conèixer el moviment de defensa dels animals, ara seria antitaurí. Pero tots no hem tengut la sort de rebre informació adequada i accedir una educació tolerant i respectuosa.

Per això cal fomentar una cultura sense violència que promoga el respecte cap a tots els éssers vius i el seu medi i donar ocasió a les noves generacions per a ser més cultes i menys sanguinàries.

Per a declarar la tortura BIC el Consell necessitarà el recolzament d’altres organismes, entre elles la Universitat. Esperem que el sentit comú d’una institució que representa el coneixement i l’educació no es vega contaminat també per la barbàrie.

Entre les veus que s’han alçat en contra de declarar BIC els “festejos taurins” està Santiago Grisolia, president del Consell Valencià de Cultura, malgrat que ho ha fet molt tímidament dient que sí es partidari de les corregudes de bous però no dels bous al carrer. No entenc la seua postura perquè com a home de ciències sabrà que els animals tenen sistema nerviós i capacitat per a sentir dolor i que els bous pateixen per estar encaixonats i privats de llibertat, per estar privats de menjar i aigua, al clavar-los la pica que els trenca els músculs del coll, quan els rebenten per dins en les estocades, quan cauen a terra vomitant sang per la boca, quan no poden respirar pel cansament i s’ofeguen... Els cavalls també pateixen quan el bou els furga el ventre amb les banyes i moltes vegades han de ser sacrificats. Els bous embolats pateixen l’estrès de vore la gent cridant-li i es cremen els ulls mentre intenten córrer fugint del foc que tenen enganxat al cap. No sé quina lliçó de biologia m’he perdut per a no vore la diferència que fa Grisolia.

L’art és bellesa, sensibilitat, tolerància i creació. La cultura és coneixement. Res de tot açò coincideix en la destrucció de la vida que suposa torturar abans i durant de les corregudes a un ésser viu amb capacitat de patir.

Auschwitz comença quan mirem cap a un escorxador i pensem: sols son animals”

Encarna Canet Benavent

Plataforma Iniciativa Animalista

 

 

Vist 2789 vegades

Opinió

RogerCastellanos

    

Joomla Template - by Joomlage.com