Catalan Basque English French Galician German Italian Portuguese Russian Spanish

Destaquem

Descarrega't el llibre!

informes

Informes

d'Iniciativa Animalista.

Becerrades mai més!

 

El Bloc de Manolo Sáez

 

Llibertat.cat

SEPC

Plataforma Prou!

Visita el nostre bloc.

Diumenge, 14 Octubre 2012 22:00

Informe sobre el tir i arrossegament, d’Iniciativa Animalista

Iniciativa Animalista presenta l’informe sobre tir i arrossegament, elaborat pel seu equip d’investigació, que dirigeix Jesús Frare. 

És una pràctica d’entreteniment que, malgrat la seua estètica, té un caràcter absolutament contemporani: el seu origen es situa als anys 1940, no es consolidà fins als 1970 i no comptà amb un organisme unificador fins els 1990.  Es tracta, doncs, d’una forma d’ús dels animals que nasqué, marcada per la pobresa de mitjans i d’idees del franquisme, al mateix temps que la guerra freda o l’OTAN.  L’incipient mecanització anunciava la fi propera d’una forma de viure d’aquests animals que havia estat omnipresent, i el tir i arrossegament serví per a mantindre una xicoteta eminiscència d’eixe mercat que s’enfonsava.

Malgrat els esforços per a defensar la pràctica com a un esport, no ho és perquè no respecta els valors esportius d’equilibri entre força mental i d’esperit amb la voluntarietat.  L’esport només el practiquen humans i humanes que competeixen voluntàriament i amb igualtat de condicions, com estableix la Carta Olímpica.

Els animals viuen amb l’espasa de Dàmocles de la cria i la selecció, que condemna els menys aptes al mercat de la carn.  Pateixen l’ensinistrament per a que realitzen pràctiques contràries a la seua voluntat i natura, per a la qual cosa és necessària la violència en major o menor mesura.  A més de les lesions, l’estrès i la por són altres elements que situen aquesta pràctica lluny de cobrir les necessitats dels èquids.

És cert que acull una forma d’estima pels animals, malgrat que topa contradictòriament amb tot el que hem dit.  Està esbiaixada per l’especisme, un prejudici dotat duna ideologia que justifica aquesta supeditació dels interessos d’individus amb capacitat de sentir i patir, dels seus drets, als dels humans com a membres de l’espècie “superior”. 

El document vol remarcar que cal corregir aquest biaix i establir una relació de respecte pels drets dels altres animals, també dels que tenen limitat el dret a la llibertat per la domesticació.  Les pràctiques d’ús i aprofitament com el tir i arrossegament estan lluny d’aquest respecte.  

Amb aquesta intenció, ha estat enviat a organitzacions i institucions representatives al País Valencià: Consell Valencià de Cultura, Síndic de Greuges, Presidència de la Generalitat, grups parlamentaris a les Corts Valencianes, PP, PSOE, Compromís i EUPV. També a les organitzacions fusterianes ERPV, SI, PSAN i MDT; a les organitzacions sindicals CC.OO, UGT, Intersindical Valenciana, CAT, CGT, CNT, AVA i Unió de Llauradors i Ramaders; al sindicalisme estudiantil, SEPC, Sindicat d'Estudiants, BEA, Acontracorrent i per descomptat a les entitats de la Plataforma Animalista Carles Pinazo de la que Iniciativa Animalista també forma part. També s'ha enviat a entitats com ACPV, Escola Valenciana o Ca Revolta...

El treball forma part d’un conjunt que vol posar llum sobre la realitat dels animals utilitzats per a entreteniment al País Valencià sota els paraigües de l’esport i la tradició.  El primer document fou l’informe sobre bous al carrer i tauromàquia que s’elaborà conjuntament amb la Plataforma Carles Pinazo, i que jugà un paper destacat en la campanya de l’organització contra la declaració de la tortura taurina com a BIC Immaterial.  El darrer document, que està en fase de redacció, estarà centrat en les aus (colombicultura, parany i enfilat, tir…).

 

També podeu descarregar l'informe amb qualitat per imprimir.

Signat: Encarna Canet.

Presidenta d'Iniciativa Animalista.

www.iniciativaanimalista.cat

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

València 16 d'octubre 2012.

Vist 10178 vegades

Opinió

RogerCastellanos

    

Joomla Template - by Joomlage.com