Catalan Basque English French Galician German Italian Portuguese Russian Spanish

Destaquem

Descarrega't el llibre!

informes

Informes

d'Iniciativa Animalista.

Becerrades mai més!

 

El Bloc de Manolo Sáez

 

Llibertat.cat

SEPC

Plataforma Prou!

Visita el nostre bloc.

×

Avís

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 78
Dijous, 10 Novembre 2011 14:40

INICIATIVA ANIMALISTA DENUNCIA UN PROGRAMA D' EXTERMINI DE PORCS SENGLARS

 Nota de premsa:

Iniciativa Animalista denuncia un programa d'extermini de porcs senglars.

Demagògia: es parla de plaga de fauna salvatge i de setge als agricultors valencians.

Personal expert de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana estima la població de senglars segons els animals caçats.

La Federació de caça veu amb grat que la seua afició siga més necessària que mai. "El que vol el caçador, al cap i a la fi, és practicar la seua afició, i n'hi ha molts de senglars".

La Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana prepara una nova normativa que redueix els temps de veda per a la caça de senglars i és més permisiva amb els mètodes de caça, com les esperes nocturnes i la caça amb ganxos. Es tracta de sistemes que assetgen els individus quan es protegeixen en la foscor o que amb els què els empaiten amb gossos fins a punts d'emboscada.

Per a justificar el projecte, es parla d'un perillós augment de la població d'aquests animals, una plaga de fauna salvatge segons la Unió de Llauradors, que ha estat causant d'importants pèrdues en collites. Es parla també de nombrosos accidents de trànsit i, fins i tot, d'atacs a persones amb resultat de mort. No s'aporten dades objectives i, com a referent s'utilitza, precisament, l'evolució del nombre anual de senglars matats per l'activitat de caça (afirmen que ha augmentat any rere any fins als 10.000 individus).  
          

Aquesta demagògica campanya, llançada per a justificar la reforma de la normativa en sentit favorable als interessos del negoci de la caça i contra la protecció dels animals i la natura, no té cap base. Els problemes del camp valencià no provenen dels danys per senglars i conills, sinó de la supeditació històrica a la qual els distints governs espanyols l'han relegada, respecte a les produccions d'altres territoris peninsulars, al si de la Política Agrària Comuna, i d'altres aspectes com la desincentivació generada per l'especulació galopant dels temps de bombolla immobiliària.

Les invasions de espais urbans, de carreteres i altres zones d'ocupació humana no representen un problema de les dimensions d'una plaga. Els senglars, per exemple, han entrat per Collserola als carrer de Barcelona i han arribat a menjar pa de la mà de les persones. Aquestes "invasions" estan causades per la manipulació humana dels seus hàbitats naturals i per la matança sistemàtica dels seus depredadors naturals, com els llops. I la caça és la principal responsable.

La solució d'aquest problema no està en la matança indiscriminada, sinó en mecanismes de control de població com les esterilitzacions i els trasllats o, en últim cas, en recursos com els programes d'indemnitzacions per atacs a cultius. La caça no és la solució, és una forma d'empitjorar més les coses perquè la presencia de persones caçadores als espais naturals implica contaminació amb els vehicles, deixalles i persones, vulneracions sistemàtiques i flagrants de les vedes, matances per sobre dels límits legals o atacs constants a espècies protegides. La caça no és un sistema de regulació de la natura, és una bomba de rellotgeria que la destrueix.

És lamentable que les fonts de la Conselleria quantifiquen el problema en relació amb els individus que el negoci de la caça mata cada any, i que defensen que s'haja d'augmentar eixa xifra. Ara sabem quela pesca intensiva portada a terme per immenses flotes de vaixells ha portat al col•lapse els ecosistemes marins, i ho sabem, entre altres fonts, a través de les amargues queixes de la indústria pesquera perquè els caladors estan buits. Ho estan perquè aquesta indústria els ha destruït, de la mateixa manera que passa amb la fauna quan les batudes de caça són al bosc, matant a tort i a dret.

La justicació de tot plegat està en el negoci. La Conselleria clama per la reconversió de l'aficionat de caça menor a la caça major, el que significa més llicències i més beneficis per a aquest entramat d'empreses d'armes i altres productes, de serveis turístics especialitzats i d'explotació de vedats privats amb més de 2.200 batudes anuals de senglars que, amb la reforma, s'incrementaran. La Federació de Caça, engranatge clau en la defensa d'aquests interessos privats i que fins i tot es postula com un servei públic, pot ser que arribe a demanar subvencions a la caça i l'acabe convertint en altre gran negoci parasitari com els bous. 

I aquests negocis no justifiquen la matança en la que es fonamenten. Hi ha alternatives per a viure, per a protegir l'agricultura, per a atraure el turisme, per a generar riquesa a les zones rurals i, per suposat, per a conservar la natura. Hi ha alternatives, i no consisteixen en massacrar milers i milers d'animals cada any.
Vist 1905 vegades

Opinió

RogerCastellanos

    

Joomla Template - by Joomlage.com