Catalan Basque English French Galician German Italian Portuguese Russian Spanish

Destaquem

Descarrega't el llibre!

informes

Informes

d'Iniciativa Animalista.

Becerrades mai més!

 

El Bloc de Manolo Sáez

 

Llibertat.cat

SEPC

Plataforma Prou!

Visita el nostre bloc.

Dimecres, 04 Desembre 2013 00:00

País Valencià lliure de circs amb animals

Fa pocs dies, hem sabut de l’existència d’un centre d’ensinistrament, allotjament i doma d’animals de circ[1] a Jarafuel (la Vall de Cofrents).  És un negoci vinculat al món del circ, dedicat a l’ensinistrament, allotjament i doma i per a que, posteriorment, els circs de tot el món puguen llogar aquests animals esclaus.  Les seues víctimes són lleons, tigres i óssos.

Aquest negoci s’amaga al mig de la muntanya, molt a prop de la central nuclear de Cofrents.  Funciona irregularment, amb un nucli zoològic vinculat a la seua ubicació anterior i sense les autoritzacions administratives corresponents, que ara intenta obtindre.  Les administracions han mirat cap a altra banda i, ara, aporten els seus informes favorables a la legalització.  Entre elles, destaca l’Ajuntament de Jarafuel.

Els anuncis dels circs comencen a aparèixer als diaris, i els cartells ja són les parets de moltes ciutats grans i pobles xicotets.  Tot plegat coincideix amb la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana d’un anunci sobre un centre d’ensinistrament, allotjament i doma d’animals de circ a Jarafuel (la Vall de Cofrents).  L’expedient per a la seua legalització està en fase d’informació pública a les oficines del Servei Territorial d’Urbanisme de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient[1].

Jo aní a rebre aquesta informació pública, i tinguí accés a l’expedient.  És un feix amb molta paperassa i amb un informe[2] que defensa la declaració d’interés comunitari (DIC) pel “centre”.  És un tràmit necessari per a legalitzar l’ús de terrenys declarats no urbanitzables per a activitats que requereixen d’instal·lacions i que fan usos més propis de les zones urbanes, però que no es poden ubicar a aquests entorns per les seues característiques.

Catalunya prohibirà a partir de l'any vinent als circs utilitzar en els seus espectacles animals a fi d'evitar maltractaments i el seu sofriment, segon ha informat el Diari de Girona, per a la qual cosa incorporarà un nou article a la Llei de Protecció dels Animals i serà la primera Comunitat de l'Estat que legisla sobre aquesta qüestió. Cinc dels set grups del Parlament -CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP- van presentar ahir una proposició de llei que introdueix un nou apartat a l'article 6 de la Llei de Protecció dels Animals a fi d'estendre la seva aplicació de forma explicita als circs. En concret l'article 6 estendrà la protecció "als espectacles de circs amb animals, que inclou la prohibició d'instal·lació a tot el territori de Catalunya". Els cinc grup que avalen la proposició de llei havien adquirit un compromís preelectoral amb l'associació animalista Libera, el president de la qual, Carlos López, va elogiar que "una vegada més, el Parlament català torni a liderar la lluita en defensa dels drets dels animals".

Nota de premsa de la Plataforma Animalista de Villena - on participa Iniciativa Animalista - amb motiu de declaració per part del Ple de l'Ajuntament de Villena com a ciutat lliure de circs amb animals . Alguns mitjans de la ciutat com Ràdio Villena - Cadena SER , El Periódico de Villena i Intercomarcal TV  s'han fet ressò.
 
Després de la votació d'ahir al Ple Municipal de l'Ajuntament de Villena perquè sigui declarada Ciutat Lliure de Circs amb Animals , aquesta ciutat s'ha convertit en el número 136 dels municipis que s'han afegit a aquesta iniciativa . El moviment es distribueix per gairebé totes les comunitats autònomes de l'Estat espanyol, inclòs el nostre territori.

El passat divendres, 28 de juny, va tenir lloc a la Tercia el primer acte públic organitzat per la Plataforma Animalista de Villena, per tractar sobre els circs amb animals i la possible declaració per part de la nostra ciutat com a "ciutat lliure de circs sense animals".

En primer lloc es va realitzar una introducció mitjançant un vídeo d'un programa de la 2 de Televisió Espanyola (TVE) amb una durada de 13 minuts, per tot seguit, fer una petita exposició per part d'un dels membres de la Plataforma. Realitzada la introducció, es va passar al pati de la Tercia, on els assistents a l'acte van poder debatre sobre aquest i altres temes que afecten els drets dels animals i l'estratègia que cal seguir per defensar aquests drets.L'acte va tenir una assistència de 35 persones.

El proper divendres 28 de juny, a les 19 h. tindrà lloc una tertúlia a Villena (Alt Vinalopó), concretament al pati de la Tercia, organitzat per la Plataforma Animalista de Villena (PAV), Plataforma en la qual està participant Iniciativa Animalista. El tema de la tertúlia seran els circs amb animals, ja que des de l'ajuntament s'està tractant una moció per declarar a Villena "ciutat lliure de circs amb animals".

A la tertúlia comptarem amb servei de barra per acompanyar la tertúlia. Des de la PAV agrairan la vostra assistència, així com la promoció de l'esdeveniment.

Els animals que són utilitzats en els circs són tractats com a mers objectes per a un negoci en decadència, ja que cada vegada més pobles i ciutats es declaren "lliures de circs amb animals", no es tracta de prohibir els circs, sinó de protegir els animals de tot el patiment infligit per participar-hi, com viure lluny del seu hàbitat, sense unes condicions assegurades, rebent càstigs per aprendre els exercicis de les exhibicions que van contra la seva naturalesa, etc ... En un temps complicat, la solidaritat ha de ser el nostre millor argument, també amb els animals.

Opinió

RogerCastellanos

    

Joomla Template - by Joomlage.com