Catalan Basque English French Galician German Italian Portuguese Russian Spanish

Destaquem

Descarrega't el llibre!

informes

Informes

d'Iniciativa Animalista.

Becerrades mai més!

 

El Bloc de Manolo Sáez

 

Llibertat.cat

SEPC

Plataforma Prou!

Visita el nostre bloc.

Dimecres, 21 abril 2010 10:29

:: 21/04/2010 :: La Facultat de ciències biològiques aprova una declaració contra les corregudes de bous

La Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València va celebrar el passat 25 de març una reunió de la junta de centre, en la qual es va aprovar una declaració en contra de les corregudes de bous. El contingut íntegre d'aquesta declaració és el següent:

El debat sobre les corregudes de bous i altres espectacles taurins –sobre si constitueixen un patrimoni cultural a preservar o una crueltat intolerable– està cada vegada més present en la societat espanyola. La Generalitat Valenciana ha proposat la declaració de “Bé d’interès cultural” (BIC) per a les festes taurines. Com a conseqüència d’aquesta proposta, la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València, des de la convicció de que la universitat i la societat deuen interaccionar, vol fer pública la següent declaració, que combina el coneixement científic amb els criteris ètics generals:

Existeix una sensibilitat creixent cap als problemes ètics que planteja la nostra relació amb altres éssers vius i, en especial, amb els animals no humans. Aquesta nova visió de les relacions home-animal està alimentada en bona mesura per un major coneixement de la biologia de les espècies implicades. Els estudis del comportament, de les capacitats cognitives i del sistema nerviós dels animals han posat de manifest una continuïtat evolutiva entre l’home i els restants animals molt major del que suggeria la concepció tradicional dominant en la nostra cultura. Una concepció basada en la creença de la discontinuïtat radical, inclús la contraposició, entre l’ésser humà i la resta dels animals.

La biologia animal ha demostrat que els animals posseeixen sistemes especialitzats en la percepció d’estímuls nocius i que aquesta percepció va acompanyada d’un intens i desagradable component afectiu. Per exemple, les investigacions per al desenvolupament de medicaments analgèsics o de tractaments pal•liatius del dolor en humans utilitzen l’experimentació amb animals, basant-se, precisament, en la idea de l’estreta afinitat entre humans i animals experimentals. Per tant, la conclusió apuntada per aquestes observacions és que els bous experimenten dolor, estrès i sofriment amb característiques semblants als dels éssers humans. De fet, la legislació de la UE reconeix explícitament que els animals són éssers sensibles i estableix com a objectiu ‘evitar als animals tot dolor o sofriment innecessari’. Per tal d’assolir aquest objectiu s’ha desenvolupat una normativa específica sobre la cria i el manteniment d’animals en granges, animalaris i zoològics, sobre el transport d’animals i el seu sacrifici per al consum, i sobre el seu ús en experimentació.

El patrimoni de tradicions d’una societat és un bé a preservar sempre que no hi haja principis de major pes que justifiquen la seua extinció. Les tradicions canvien, i pràctiques considerades acceptables fa només uns pocs anys actualment són il•legals o es consideren èticament inacceptables. Hi ha innombrables exemples d’aquests canvis en totes les societats, incloent-hi l’espanyola. A banda de consideracions científiques, la societat deuria reflexionar sobre si un espectacle en el qual la violència en viu en forma part substancial, per més que hi haja altres elements, és un bé cultural a preservar i transmetre a les futures generacions. Existeix, en tot cas, una obligació de coherència que afecta a les institucions de la societat espanyola, i en particular a les universitats. Per això en les universitats i centres de recerca hi ha comitès d’ètica per a garantir protocols d’investigació i de docència ajustats a la legalitat vigent. Així, deu complir-se un doble objectiu: evitar el dolor animal i transmetre a les noves generacions valors exents de crueltat. A més, el maltracte als animals està renyit amb els valors de respecte i admiració per la natura que intentem transmetre als nostres estudiants.

Per tot això, la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València manifesta la seua posició en contra de les corregudes de bous i d’altres espectacles on es practica el maltracte als animals, i que els mateixos siguen considerats com a “Bé d’interès cultural”, i crida a la Universitat de València i altres Facultats de Biologia i de Veterinària de tota Espanya a fer seua aquesta posició.


En Burjassot a 25 de març de 2010.

 


http://www.uv.es/biologia

Vist 6335 vegades

Opinió

RogerCastellanos

    

Joomla Template - by Joomlage.com