Catalan Basque English French Galician German Italian Portuguese Russian Spanish

Destaquem

Descarrega't el llibre!

informes

Informes

d'Iniciativa Animalista.

Becerrades mai més!

 

El Bloc de Manolo Sáez

 

Llibertat.cat

SEPC

Plataforma Prou!

Visita el nostre bloc.

Diumenge, 15 Setembre 2013 22:00

Exposició: "De l’esclavitud humana a l’alliberament animal"

L’exposició "De l’esclavitud humana a l’alliberament animal" està formada per dues de diferenciades: La cadena trencada: la història oculta, i L’esclavitud especista.

Formen una unitat que es pot recórrer en les dues direccions, ja siga començant per la part referida a l’esclavitud moderna perpetrada contra les persones negres d’Àfrica, o per la part referida a l’etern Treblinka de l’ús i l’explotació animal. 

Així, en el pas d’una a l’altra, es trenca simbòlicament amb la barrera de l’espècie.  És una barrera que, en eixir de l’exposició, tothom haurà trencat.  Moltes persones, potser, per primera vegada.

En trencar eixa barrera, l’espècie humana pot viure sense usar, esclavitzar, torturar ni matar els altres animals amb capacitat de sentir i patir.

L’esclavitud converteix els individus en propietats, en inversions de les que s’espera la màxima rendibilitat.  Es dota d’una ideologia justificadora per a passar per sobre de les vides i els interessos dels éssers que sotmet i explota, i els fa patir vides miserables des del moment que naixen. 

És un genocidi permanent.  Com tots els genocidis, naix i es reprodueix de cervells que l’ideen i el justifiquen, de mans que l’executen, de butxaques que recullen els beneficis i de societats que no volen veure, que no volen escoltar, que no volen pensar, que no volen parlar.  Aquestes societats sempre estan formades per homes i dones que la ideologia esclavista situa a la banda bona de la seua línia imaginària, sense cap fonament racional ni, per suposat, ètic.

L’exposició vol mostrar aquesta realitat.  La cadena trencada, la història oculta fa justícia als homes i dones que patiren l’esclavitud moderna, senzillament, per ser negres d’Àfrica. La major part d’estudis calculen el nombre total de víctimes entre els 10 i els 28 milions, mentre que alguns el situen per sobre dels 60 milions.

Jacques Louviers, l’ànima d’aquesta exposició, resumeix l’esclavitud d’una forma senzilla: és que tu pots fer de mi el que vulgues, perquè jo sóc negre.  La seua empatia esclata quan té a les mans uns grillons molt xicotets i et conta que eren per a xiquets i xiquetes, considerats molt rebels, i que diverses fonts parlen d’haver-los vist als canells d’infants de 3 anys.  Aquest lluitador contra l’oblit ens posa al davant dels objectes que, un dia, serviren per a torturar homes i dones, xiquets i xiquetes, avis i àvies de carn i ossos com els que ens miren des de les fotografies.  Un lluitador que, armat d’eixa gran empatia, també ha trencat la barrera de l’espècie.

A L’esclavitud especista podem veure altres esclaus i esclaves, envoltats d’eines de tortura molt semblants a les que es troben a l’exposició.  Els podem veure en el moment en que perden la llibertat o capcots darrere les reixes.  En el moment en que pateixen martiri públic i no compten, no són res ni ningú.  En el moment en el que el seu patiment ja s’ha acabat per sempre.

Només són objectes que han d’engreixar el més ràpidament possible, posar més ous, “donar” més llet amb el menor cost, generar molta llana, tindre molta pell.  Ocupar el menor espai possible, menjar el més poc que siga possible, morir el més ràpid possible.  Divertir i entretenir, donar resultats dignes d’un Premi Nobel. 

Són propietats, i tenen el valor que els dóna el mercat capitalista.  Per aquesta causa, moren més de 3.000 animals per segon al món.  Uns 95.000 milions cada any.

Res del que han de patir és necessari, i tot el que pateixen respon a grans interessos econòmics sustentats en l’especisme, eixa fina línia

Vist 4236 vegades

Opinió

RogerCastellanos

    

Joomla Template - by Joomlage.com